Een Plug & Play-systeem kiezen en aansluiten: de belangrijkste aandachtspunten


Veiligheid, conformiteit en correct gebruik – wat u zeker moet weten

Het gebruik van plug-in of plug & play zonneapparatuur vraagt om enkele essentiële reflexen om een veilige en conforme aansluiting te garanderen. Hieronder vindt u de belangrijkste aanbevelingen.


Moet er een conformiteitscontrole of keuring gebeuren?


NEE, het aansluiten van deze plug & play-apparaten op uw elektrische installatie is niet onderworpen aan een keuring of voorafgaande conformiteitscontrole, zoals dat wel het geval is voor andere types van elektrische installaties (AREI – Boek 1, hoofdstukken 6.4 en 6.5).


Dit komt doordat deze systemen volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI) beschouwd worden als "producten" – dat wil zeggen: elektrische toestellen die verplaatsbaar zijn en via een standaard stopcontact op een installatie aangesloten worden. 


Is een conformiteitscertificaat toch verplicht?


Een conformiteitscertificaat van uw elektrische installatie is altijd vereist, los van het al dan niet gebruik van plug & play-apparatuur. Dit certificaat bewijst dat de elektrische installatie van uw woning voldoet aan het AREI. Het is belangrijk dat u dit document in orde hebt voordat u een Plug & Play-systeem plaatst.


De eigenaar, beheerder of gebruiker van de elektrische installatie waarop een plug & play-toestel aangesloten wordt, is verantwoordelijk voor het nagaan of de aansluiting technisch mogelijk is; de eventuele aanpassingen aan zijn installatie volgens het AREI en het garanderen van de veiligheid voor bewoners en gebruikers.


Moet u een Plug & Play-systeem aanmelden aan Fluvius?


JA. Net zoals klassieke PV-installaties of laadpalen moet een Plug & Play-systeem verplicht gemeld worden aan uw distributienetbeheerder: Fluvius in Vlaanderen, Sibelga in Brussel, of afhankelijk van uw postcode in Wallonië.  


Aan welke eisen moet de apparatuur voldoen?


Vanaf 17 april 2025 mogen enkel plug & play-apparaten die door Synergrid gehomologeerd zijn (lijst C10/26) aangesloten worden op het Belgische net. De C10/26-homologatie geldt onder andere voor omvormers voor zonnepanelen of batterijen, draagbare stroomgeneratoren, bidirectionele laadstations voor elektrische voertuigen. De fabrikant of Belgische verdeler zorgt meestal voor de homologatie van het toestel. Een actuele lijst van goedgekeurde apparaten is beschikbaar op de website van Synergrid.


Daarnaast moet het materiaal ook voldoen aan deze technische vereisten:

  • CE-markering: verklaart dat het product voldoet aan de Europese eisen voor veiligheid, gezondheid en milieu. 
  • EU-conformiteitsverklaring: moet terug te vinden zijn in de technische documentatie van het toestel 
  • AREI-conform: het toestel moet voorzien zijn van een stopcontact dat conform is met de Belgische normen voor wandcontactdozen. 


Zorg ervoor dat u de conformiteitsattesten en gebruikshandleidingen van uw toestel goed bijhoudt. 


Tot slot: zorg ervoor dat u het toestel aansluit en gebruikt volgens de handleiding en de veiligheidsvoorschriften van de fabrikant.

unsplash