Uw project realiseren

> Administratieve procedures

Sommaire
Wettelijk kader

Overzicht van de regels

🔌

Synergrid-homologatie

Omvormers -> technische voorschrift C10/26.

🇪🇺

Conformiteit met Europese normen

CE-markering en de EU-conformiteitsverklaring.

Conformiteit met AREI

Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

🛠️

Stedenbouwkundige regels

Contact op te nemen met de dienst stedenbouw van uw gemeente.

🔋 W

Is er een maximaal toegelaten vermogen?

Op het moment van schrijven is er nog geen wettelijk vastgelegde vermogenslimiet in België.

📧

Aanmelding bij de distributienetbeheerder

-> Fluvius

De Belgische regelgeving wil de installatie van Plug & Play-systemen vergemakkelijken, met behoud van veiligheid voor de gebruikers en compatibiliteit met het elektriciteitsnet.


Hieronder vindt u een overzicht van de regels die gelden op het moment van publicatie van deze gids:

Synergrid-homologatie

Fabrikanten moeten de omvormers van Plug & Play-systemen laten goedkeuren volgens de technische voorschrift C10/26. Deze stap bevestigt dat het toestel voldoet aan de veiligheidsvereisten en geschikt is voor aansluiting op het net.

Conformiteit met Europese normen

Conformiteit met Europese normen, onder andere wat betreft de CE-markering en de EU conformiteitsverklaring. Dit bewijst dat het product voldoet aan de Europese richtlijnen inzake veiligheid en elektromagnetische compatibiliteit.

Conformiteit met AREI

Conformiteit met het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI), dat deze systemen beschouwt als mobiele “producten”. Ze vereisen dus geen keuring vóór ingebruikname. Maar als gebruiker blijft u wél verantwoordelijk voor de veiligheid van uw elektrische installatie. U moet zelf
een toestel kiezen dat aan de normen voldoet en uw elektrische installatie indien nodig laten aanpassen

Stedenbouwkundige regels en andere bepalingen

Dezelfde regels als voor klassieke installaties zijn van toepassing. Bijvoorbeeld: voor een zonnekit op een balkon is het aangewezen om contact op te nemen met de dienst stedenbouw van uw gemeente én met de vereniging van mede-eigenaars.

Toegelaten vermogen

Is er een maximaal toegelaten vermogen? Op het moment van schrijven is er nog geen wettelijk vastgelegde vermogenslimiet in België. In Vlaanderen wordt wel een limiet van 800 W besproken, op basis van de aanbeveling van de Europese Commissie – die echter niet bindend is.

Aanmelding bij de distributienetbeheerder

Aanmelding van het Plug & Play-toestel bij de distributienetbeheerder (DNB):


in Vlaanderen zijn de aanmeldingverplichtingen voor plug & play-systemen bij Fluvius in de loop van april 2025 afgerond. Als het vermogen van uw totale installatie ≥ 800 W is, is de registratie verplicht binnen de 30 dagen na ingebruikname. Voegt u een plug & play-systeem toe aan een reeds geregistreerde installatie, dan bent u verplicht dit aan te melden zodra het totale vermogen meer dan 800 W bedraagt.


Voor een < 800 W toestel hangt het af van welk type elektriciteitsmeter u thuis hebt.


Als u een digitale meter heeft, is het niet verplicht om uw Plug & Play-zonnepanelen aan te melden via MijnFluvius, maar het is wel sterk aanbevolen om sneller een terugleveringsvergoeding
te ontvangen.


Als u een elektromechanische meter (of analoge meter) heeft moet u uw plug & play-toestel aanmelden binnen de 30 dagen na de eerste ingebruikname, zelfs < 800 W. Nadien wordt een digitale meter geplaatst. In afwachting van deze vervanging wordt een prosumententarief toegepast.


In Brussel is de aanmelding verplichte voor alle vermogen: Plug & Play-zonnepanelen moeten binnen 30 dagen na installatie worden aangemeld. Bij verhuizing van het een toestel zou u de aanmeldingverplichtingen van de lokale DNB van het oude én van het nieuwe adres moeten verifiëren omdat ze per Regio kunnen verschillen (in Wallonië is de aanmelding van Plug & Play verplichte voor alle vermogen).

Einde levensduur

Volgens de Belgische regelgevingrond de terugnameplicht voorelektrische en elektronische toestellen zijn fabrikanten, invoerders of verdelersverantwoordelijk voor het ophalen van afgedankte toestellen en het waarborgen van de circulaire verwerking van hun componenten (recyclage, hergebruik, enz.). Voor zonnepanelen gebeurt dit via PV Cycle Belgium, voor batterijen via Bebat."

Plug & Play-systemen zijn eenvoudig in gebruik, maar onderworpen aan duidelijke regelgeving. Voor correcte informatie kunt u terecht bij de bevoegde instanties zoals Synergrid, de energieregulatoren of uw gewestelijke administratie.

BE0881.472.553

Ma-Vr : 9u-17u