De Belgische referentiegids voor plug & play systemen

Veelgestelde Vragen :

Mijn Plug & Play-systeem

FAQ – SELECTIE- EN AANKOOPCRITERIA

 Waarop moet u letten bij de keuze van een plug-in of plug & play zonnekit?

Voor u een plug & play-systeem aankoopt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan verschillende aspecten:

  • Voldoen aan de normen: omvormers van systemen die in België gebruikt worden, moeten vanaf 17 april 2025 erkend zijn door Synergrid (lijst C10/26), en alle componenten van het systeem moeten conform zijn aan de Belgische en Europese regelgeving, waaronder de CE-markering en stopcontacten volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
  • Gebruikershandleiding: Indien het om een zelfbouwkit gaat, is het essentieel dat er een duidelijke handleiding wordt meegeleverd die rekening houdt met de geldende veiligheidsvoorschriften.
  • Vermogen: De benodigde capaciteit hangt af van uw energiebehoeften; momenteel variëren de vermogens van plug-in kits doorgaans tussen 300 en 2000 watt. De regionale overheden in België onderzoeken momenteel de invoering van een vermogenslimiet (800 W recent bevestigd in Vlaanderen).
  • Plaats van installatie: U kiest het best een plaats met voldoende zonlicht, en dankzij de flexibiliteit van deze systemen kunt u de locatie, hellingshoek en oriëntatie relatief gemakkelijk aanpassen.
  • Elektrische installatie: Controleer of uw elektrische installatie nog steeds conform is aan het AREI.
  • Administratieve verplichtingen: Administratief gezien bent u verplicht om uw plug-in installatie aan te melden bij uw distributienetbeheerder (Fluvius in Vlaanderen, Sibelga in Brussel). Als de panelen niet op uw dak worden geïnstalleerd, informeer dan bij uw gemeente naar de geldende stedenbouwkundige voorschriften.
  • Garantie en ondersteuning: Het is eveneens raadzaam om te kiezen voor een merk dat betrouwbare ondersteuning biedt en duidelijke garantievoorwaarden heeft.
  • Inbegrepen accessoires: Sommige kits bevatten standaard een batterij, terwijl andere een afzonderlijke aankoop vereisen.

 Ik woon in een appartement. Is een plug & play systeem relevant voor mij?

Ja, plug & play-systemen zijn uitermate geschikt voor bewoners van appartementen, aangezien zij kunnen worden geplaatst op een balkon of terras zonder ingrijpende werken of aanpassingen aan het gebouw. Draagbare plug-in batterijen hoeven niet aangesloten te worden op het verdeelbord van de woning. Dit maakt plug-in toestellen tot een individuele oplossing die ook mogelijk is binnen een mede-eigendom. Wij raden u aan om na te gaan of er specifieke bepalingen zijn in het reglement van mede-eigendom of via de syndicus.

 Welke plug & play productiecapaciteit is geschikt om een bestaande PV-installatie aan te vullen?

Bij het bepalen van het juiste bijkomende vermogen moeten verschillende economische parameters in rekening worden gebracht, zoals uw elektriciteitsverbruiksprofiel en de manier waarop uw factuur wordt berekend (vast of variabel tarief, enkelvoudig of tweevoudig uurtarief, capaciteitstarief, dynamische tarieven, enzovoort). In veel gevallen volstaan één of twee extra panelen om een deel van het basisverbruik (zoals de koelkast of sluimerverbruik van toestellen) te dekken, of om voorbereid te zijn op bijkomend verbruik zoals een elektrische wagen. De vermogenskeuze wordt ook beperkt door technische aspecten zoals de staat van uw binneninstallatie, de beschikbare ruimte en eventuele beperkingen via regionale of lokale regelgeving, zoals stedenbouwkundige voorschriften of vermogenslimieten. Meer lezen in onze ebook gids.

 Ik heb nog geen zonnepanelen. Moet ik kiezen voor een klassieke installatie of voor een plug & play systeem?

De keuze tussen een klassieke PV-installatie en een plug & play systeem hangt af van de beschikbare ruimte in of rond uw woning en het beschikbare budget. Klassieke PV-installaties blijven het meest geschikt om een belangrijk deel van uw elektriciteitsverbruik structureel te dekken, zeker wanneer u eigenaar bent van uw woning en bereid bent te investeren. Plug & play oplossingen zijn meer gericht op gebruikers die een eenvoudige, betaalbare en flexibele oplossing zoeken, vooral in situaties met beperkte middelen of in een huurwoning. Ze maken het mogelijk om zonne-energie op te wekken zonder ingrijpende werken, maar bieden doorgaans een lager productievermogen.

 Hebben andere landen al ervaring met plug & play systemen?

Ja. Er bestaan vandaag meerdere jaren praktijkervaring met plug & play zonnepanelen in verschillende Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, Nederland of Oostenrijk. In Duitsland zijn er inmiddels meer dan 400.000 plug & play zonne-installaties actief. Deze ervaringen hebben geleid tot het opstellen van technische en regelgevende richtlijnen, waarvan België vandaag gebruikmaakt bij de uitwerking van zijn eigen kader.

 Mag ik een plug & play systeem in het buitenland kopen?

Wanneer u overweegt om een plug & play systeem in het buitenland aan te schaffen, is het absoluut noodzakelijk om te controleren of dit toestel voldoet aan de Belgische veiligheidsvoorschriften zoals vastgelegd in het AREI en of het vanaf 17 april 2025 is goedgekeurd door Synergrid. In de praktijk is het weinig waarschijnlijk dat u in het buitenland materiaal vindt dat volledig conform is aan de Belgische normen. Een duidelijk waarschuwingssignaal is bijvoorbeeld wanneer de stekker niet compatibel is met het Belgische type E-stopcontact van 230 volt. In geen geval mag u gebruik maken van een universele reisadapter om dit te compenseren. Omgekeerd garandeert de aanwezigheid van een Belgische stekker niet automatisch dat het toestel geschikt is voor gebruik in België.

unsplash