De Belgische referentiegids voor plug & play systemen
Veelgestelde Vragen :
Mijn Plug & Play-systeem
Bestaan er premies, subsidies of andere publieke steunmaatregelen voor plug-in of plug & play zonnekits?
Plug-in systemen zijn in België op zichzelf al rendabel, wat verklaart waarom er momenteel geen specifieke steunmaatregelen of premies voor deze toestellen voorzien zijn.
Wat kost een plug-in systeem?
In België liggen de prijzen voor een kwalitatieve plug-in zonnekit van 350 Wp doorgaans tussen de 500 en 800 euro, inclusief btw. De prijs per wattpiek varieert doorgaans tussen 1,4 en 2,2 euro, afhankelijk van het type paneel of panelen, de omvormer, het bevestigingssysteem (dak, balkon, grond enzovoort) en eventuele extra accessoires. (schatting maart 2025).
Hoe rendabel zijn plug & play zonnepanelen?
De rendabiliteit van plug-in PV-systemen is over het algemeen vergelijkbaar met die van klassieke PV-installaties. Omdat deze toestellen flexibeler geplaatst kunnen worden, kunnen ze vaak beter georiënteerd worden, wat hun opbrengst verhoogt. Zoals bij elk PV-systeem hangt het rendement af van verschillende factoren: of u reeds prosument bent, het geïnstalleerde vermogen (Wp), de locatie van de modules, uw verbruiksprofiel, het aandeel zelfverbruik van de opgewekte stroom, uw huidige elektriciteitskost (€/kWh), het type elektriciteitscontract (vast of variabel, enkelvoudig of tweevoudig uurtarief, capaciteitstarief…), het toekomstige tariefkader (toekomstige time-of-use), en ook de waarde van de stroom die u injecteert, enz. In België varieert de terugverdientijd van plug-in systemen meestal tussen 3 en 10 jaar, afhankelijk van de situatie. Deze toestellen zijn ontworpen om 20 tot 30 jaar mee te gaan. Wat vaststaat, is dat een hoog aandeel zelfverbruik een belangrijke hefboom blijft om de rendabiliteit te maximaliseren, ongeacht of u kiest voor een klassiek vast systeem of een plug-in oplossing. Voor meer informatie over dimensionering, keuze en rendement: raadpleeg onze plug-in gids.
Ik heb al zonnepanelen. Waarom zou een plug & play systeem interessant voor mij zijn?
Een extra plug-in apparaat kan zeker relevant zijn voor huishoudens die al over een klassieke PV-installatie beschikken. Eén of twee extra plug & play modules kunnen uw productiecapaciteit verhogen en uw onmiddellijk zelfverbruik verbeteren. Ook kunnen plug & play toestellen flexibel ingezet worden voor tijdelijke of bijkomende behoeften, zonder de bestaande installatie te moeten aanpassen. Dankzij hun eenvoudige installatie en beperkte omvang vormen ze een laagdrempelige en modulaire uitbreiding.
Welke capaciteit moet ik kiezen om mijn bestaande PV-installatie aan te vullen?
Bij het bepalen van het optimale bijkomende vermogen spelen verschillende economische factoren mee, zoals uw verbruiksprofiel, de tariefstructuur van uw elektriciteitsfactuur (vast, variabel, dag-/nachtmeter, capaciteitstarief, dynamisch tarief, enzovoort). In de praktijk volstaat het vaak om één of twee panelen toe te voegen om basisverbruik (zoals koelkast of sluimerverbruik) deels te dekken, of om het systeem in te zetten voor het gedeeltelijk opladen van een elektrische wagen. Het vermogen van een plug & play systeem wordt daarnaast beperkt door technische factoren zoals de staat en capaciteit van uw binneninstallatie, de beschikbare plaats, en door eventuele regionale of lokale voorschriften (zoals stedenbouwkundige regels of de 800 W vermogenslimiet).
Worden plug & play toestellen gedekt door de woningverzekering bij incidenten?
Net zoals bij een vaste PV-installatie of een thuisbatterij, is het aanbevolen om de voorwaarden van uw brand- of woonverzekering te controleren. In sommige gevallen is een voorafgaande melding van de installatie vereist om een volledige dekking te waarborgen.
Ik heb een elektrische wagen of warmtepomp thuis, of ik plan die aan te schaffen. Is plug & play dan een interessante oplossing?
De installatie van een laadpaal voor een elektrische wagen of de ingebruikname van een warmtepomp heeft doorgaans een aanzienlijke impact op uw elektriciteitsverbruik. In dat geval kan een plug & play systeem helpen om de elektriciteitskosten te beperken. Enerzijds kan het een deel van de jaarlijkse meerconsumptie compenseren, anderzijds kan het de netbelasting verminderen, zeker als u mikt op een zo hoog mogelijke zelfconsumptie. Dit kan ook helpen om het effect van het capaciteitstarief te beperken. Gezien het beperkte vermogen zal een plug & play systeem slechts een deel van het verbruik van deze energie-intensieve apparaten kunnen dekken. Een klassieke PV-installatie blijft aangewezen voor een hogere stroomproductie, maar een plug & play systeem kan zeker een nuttige – en rendabele – aanvulling vormen.
Chemin de Vieusart, 175
B-1300 Wavre
BE0881.472.553
Lun-Ven/Ma-Vr : 9h-17h
Besoin de renseignements