De Belgische referentiegids voor plug & play systemen

Veelgestelde Vragen :

Mijn Plug & Play-systeem

FAQ – EIGENSCHAPPEN EN WERKING VAN PLUG & PLAY

 Wat is een Plug-In (of Plug & Play) zonnekit en hoe werkt het?

Plug-in stroomopwekkers – ook wel plug & play-systemen of insteeksystemen genoemd – zijn compacte fotovoltaïsche systemen die ontworpen zijn om rechtstreeks op een standaard stopcontact van uw woning aangesloten te worden. De meest voorkomende plug-in systemen zijn zonnepaneelkits, ook wel bekend als balkonpanelen, stekkerklare PV-systemen, micro-PV of mini-generatoren. Ze bestaan meestal uit één of twee zonnepanelen (soms meer), een micro-omvormer, en een standaard stekker. De installatie is zo eenvoudig dat er meestal geen elektricien nodig is, al blijft dat in sommige situaties wel aanbevolen.

 Plug-In, Plug & Play, Zonnekit, Stekker-PV, Balkonpanelen, Micro-PV, enz. – is er verschil?

Al deze benamingen verwijzen in essentie naar dezelfde technologie: kleine, gebruiksklare PV-systemen die op een standaard stopcontact aangesloten worden. Het verschil zit vaak in de context of plaats van gebruik – bv. balkonzonnepanelen bij appartementen. Deze systemen vormen slechts een deel van het bredere aanbod aan plug-in stroomopwekkers, maar zijn vandaag wel het meest verspreid. In Europese regelgeving is "plug-in" het meest gangbaar, maar in België spreekt men vooral over "plug & play"-systemen.

 Wat is het verschil met een klassieke PV-installatie?

Deze plug-in systemen zijn niet permanent aangesloten op het elektrische paneel van de woning, maar worden in een standaard stopcontact gestoken, net als een huishoudelijk apparaat. Het belangrijkste verschil met conventionele fotovoltaïsche- of opslagsystemen is dus de eenvoud van de installatie: plug-in systemen zijn ontworpen om in het stopcontact te worden gestoken, zonder ingewikkeld werk of de verplichte tussenkomst van een elektricien, hoewel dit in sommige gevallen kan worden aanbevolen. Bovendien zijn ze ook kleiner in vermogen (één of twee panelen), in tegenstelling tot installaties op daken, die veel panelen kunnen bevatten, een vaste aansluiting vereisen en een conformiteitscontrole vereisen.

unsplash