De Belgische referentiegids voor plug & play systemen
Veelgestelde Vragen :
Mijn Plug & Play-systeem
Wat zijn de onderdelen van een plug-in of plug & play systeem?
Een typische plug-in zonnekit bevat één of twee zonnepanelen, een micro-omvormer (zet de opgewekte stroom om naar bruikbare stroom voor je woning) en een aansluitkabel met standaard stekker. Sommige systemen bevatten ook een draagbare batterij om energie op te slaan, of een app voor monitoring en beheer.
Kan een zonnekit een alternatief zijn als klassieke zonnepanelen geen optie zijn?
Als uw dak ongeschikt is (klein, schaduw, slechte oriëntatie) of het budget te hoog ligt, kan een plug & play systeem een haalbare oplossing zijn. Enerzijds kunnen sommige van deze plug-in systemen worden gekocht met een budget van minder dan 600 euro btw. Anderzijds kunnen deze systemen worden geïnstalleerd op een kleiner oppervlak van uw dak of op andere locaties zoals uw balkon, een discrete hoek van uw terras, uw tuin of bevestigd aan een muur.
Waar kan ik een fotovoltaïsche kit installeren als mijn dak slecht georiënteerd, te klein of te schaduwrijk is?
Door hun compacte formaat kunnen plug-in zonnepanelen geplaatst worden op een balkon of gevel, een tuinhuis, tuin, terras, plat dak, een zonnig stuk grond… Het gebruik van verlengsnoeren of stekkerdozen wordt sterk afgeraden.
Mag ik een zonnekit installeren op dak, balkon, muur of in de tuin?
Ja, dat mag. U kunt een plug-in zonneset op verschillende plaatsen installeren. Het belangrijkste is om een locatie te kiezen die is blootgesteld aan de zon en zo is gekanteld dat de maximale output wordt geproduceerd op de momenten die u wilt, waarbij schaduw moet worden vermeden en ervoor moet worden gezorgd dat u voldoet aan alle plaatselijke of gemeentelijke voorschriften. Ter herinnering: het gebruik van verlengsnoeren of stekkerdozen wordt sterk afgeraden.
Hoe lang gaat een plug-in zonnekit mee?
De levensduur van zonnekits is over het algemeen goed, met garanties op de panelen tot 25 of 30 jaar. Fabrikanten bieden meestal garanties op de verschillende onderdelen van deze systemen (omvormers, kabels, bevestigingen), variërend van 12 jaar tot 30 jaar voor sommige modellen. Als ze veel worden verplaatst, kunnen de systemen iets sneller verslijten. De levensduur van draagbare batterijen hangt af van hun technologie en gebruik (aantal laad-/ontlaadcycli).
Kan ik meerdere plug & play systemen in huis hebben?
Terwijl de meeste West-Europese landen een maximum stellen van 600 W of 800 W voor de PV plug-in omvormer, stelt de Belgische federale regelgeving momenteel geen specifieke vermogenslimiet voor deze systemen. U zou dus theoretisch meerdere systemen kunnen installeren, maar om veiligheidsredenen wordt dit niet aangemoedigd. De Europese Commissie beveelt aan om een maximale vermogenslimiet van 800 W per circuit in te voeren voor plug-in systemen. De Belgische regionale overheden onderzoeken momenteel de noodzaak van dit plafond (max 800 W recent bevestigd in Vlaanderen). Afgezien van het veiligheidsaspect hangt het maximale vermogen dat u kunt overwegen voor uw woning in België af van de technische limieten van uw elektrische installatie en elektriciteitsbehoeften. Het is cruciaal om nooit meerdere installaties op hetzelfde stopcontact aan te sluiten om overbelasting te voorkomen. Controleer ook de capaciteit van uw elektrische installatie. Lees meer op onze veiligheids pagina.
Moet ik mijn elektriciteitsinstallatie aanpassen voor een plug-in systeem?
De enige systematisch verplichte verandering is de aanschaf van een digitale elektriciteitsmeter. Als u nog een oude elektromechanische meter hebt, wordt deze meestal gratis vervangen door uw distributienetbeheerder. In veel gevallen zijn er geen andere aanpassingen nodig, omdat deze systemen ontworpen zijn om rechtstreeks op een standaard stopcontact te worden aangesloten. Als u echter twijfels hebt over de capaciteit van een elektrisch circuit of de kwaliteit van uw elektrische installatie, bijvoorbeeld als de installatie oud is, kunt u uw installatie het beste laten controleren door een elektricien. Zo vermijdt u het risico op overbelasting van het elektrische circuit waarop de plug & play-apparatuur wordt aangesloten.
Kan ik zelf een plug & play zonnekit installeren, zonder elektricien?
In de meeste gevallen is er geen ingewikkelde installatie of tussenkomst van een technicus nodig bij de aankoop van een plug & play systeem. Deze systemen worden meestal geleverd met DIY-fixatie en hoeven alleen maar in een stopcontact gestoken te worden. In bepaalde gevallen kan het echter raadzaam zijn om een elektricien in te schakelen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en de basisveiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Lees meer op onze veiligheid pagina.
Wat gebeurt er als de stroom uitvalt op het elektriciteitsnetwerk van Fluvius?
In het geval van een stroomstoring op het net zal een plug & play PV-systeem niet werken. Deze systemen zijn ontworpen om elektriciteit te injecteren in het elektriciteitsnet wanneer het actief is en gaan in de veiligheidsmodus in geval van een stroomstoring om elk elektrisch risico voor uw huisinstallatie en het elektriciteitsnet te vermijden. Ze zijn over het algemeen niet uitgerust voor stand-alone werking.
Kan ik een zonnekit installeren en afsluiten van het elektriciteitsnet (“off-grid” gaan)?
Niet met een conventioneel plug-in systeem met een standaard stopcontact. De meeste van deze systemen zijn ontworpen om te worden aangesloten op het elektriciteitsnet om uw apparaten van stroom te voorzien en eventueel overschotten terug te leveren. Hun belangrijkste doel is zelfverbruik van de geproduceerde elektriciteit, met een aansluiting op het bestaande elektriciteitsnet. Er bestaan toch ook andere systemen specifiek ontworpen voor autonome werking buiten het elektriciteitsnet, met verschillende kenmerken en doeleinden (bijvoorbeeld om een smartphone, laptop of andere kleine USB-C-apparaten op te laden).
Werkt een plug & play systeem ook in de winter?
Ja, plug & play-apparatuur blijft ook in de winter operationeel. Zoals bij elk zonnepaneel is de output van een plug & play fotovoltaïsch systeem afhankelijk van de zonneschijn. De opbrengst van zonne-energie volgt over het algemeen dezelfde jaarlijkse productiecurve : hoger in de lente en zomer en lager in de herfst en winter. Productie- en opbrengstberekeningen voor deze systemen houden over het algemeen rekening met de jaarlijkse productiecurves en de gekozen oriëntatie en hellingshoek van de panelen. Op dezelfde manier werkt een plug & play-batterij op dezelfde manier als een residentiële batterij die permanent bij het elektrische paneel is geïnstalleerd.
Kan ik mijn plug & play systeem meenemen naar een andere woning of op vakantie?
Plug & play-systemen zijn ontworpen om losgekoppeld, getransporteerd en elders opnieuw geïnstalleerd te worden. Door hun mobiliteit zijn ze een flexibele oplossing, waardoor ze gemakkelijker kunnen verhuizen of tijdelijk in een andere woning kunnen worden gebruikt. De distributienetbeheerders moeten echter op de hoogte worden gebracht van het bron- en bestemmingsadres van het plug & play-systeem. Als de apparatuur naar een ander land of regio wordt getransporteerd, moet u natuurlijk de regelgeving in uw bestemmingsadres controleren.
Chemin de Vieusart, 175
B-1300 Wavre
BE0881.472.553
Lun-Ven/Ma-Vr : 9h-17h
Besoin de renseignements